Suiker en ons Brein

 

Wie zoet is krijgt lekkers,… Wat gebeurt er in ons brein.

Wie kent ze niet de Sinterklaas liedjes vol zoete beloften. Hoe hard zong jij vroeger ‘Wie zoet is krijgt lekkers” om je beloning in ontvangst te mogen nemen ?

Knapperige kruidnootjes, op je tong smeltende chocolade letters, fluweel zachte, romige borstplaat en ander strooigoed lachen je al enige tijd tegemoet vanuit het schap tijdens het doen van de boodschappen. Alsof de winkelier niet weet dat jij hard je best aan het doen bent om de suiker uit je kar te weren, staat daar bij de kassa ook nog eens de speciale aanbieding bak die schreeuwt ‘neem me mee, ik ben het beste wat je is overkomen’ vol met lekkers van de Sint.

Het water loopt je nu vast al in de mond. Maar waarom eigenlijk? Wat gebeurt er in onze hersenen dat suiker zo moeilijk te weerstaan is?

Suiker zit niet alleen in snoep.

Suiker is een verzamelnaam gebruikt voor moleculen die we koolhydraten noemen. Je vindt deze terug in veel voedingsproducten in de supermarkt. Suiker heeft verschillende benamingen. O.a. glucose, sucrose, fructose, lactose, maltose, dextrose en zetmeel.
Maar ook maismoutstroop, fruitsap, rietsuiker, agavesiroop en honing zijn vormen van suiker.

Suiker zit niet alleen in zoete producten. Ook in bv. yoghurt of tomatenketchup zit suiker. Suiker is dus overal. Kijk maar eens goed naar het etiket.

Hoe werkt suiker op ons brein?

Belangrijk is te begrijpen hoe suiker je brein beïnvloed, dat een beetje suiker ervoor zorgt dat je meer wilt. Hoe?
Doordat suikers je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en daarna een evenredige harde inzinking geven waardoor je weer suiker wilt en je zo in een cirkel komt. Maar vooral omdat suiker je beloningsgebied in je hersenen stimuleert. 
Suiker laat je kortstondig fijn en leuk voelen, waarna je er meer van wilt. Eigenlijk net zo als nicotine uit sigaretten, alcohol of zelfs drugs.

Versla de 4-uur dip

Lage energie of vermoeidheid is vaak de reden waarom je zoete trek hebt. Heb je vaak last van een 4-uur dip? Kijk dan eens naar de glycemische index (GI) van wat je hebt gegeten als lunch. Voeding met een hoge GI zorgt voor een snelle bloedsuikerspiegel piek en daarna voor een evenredige inzinking. Waardoor je lijf snakt naar suikers of andere vormen van snelle energie. Kies, om dit te voorkomen, bewust voor een gebalanceerde lunch met een lage GI om je te voorzien van een duurzame energie. Mooi meegenomen is dat je zo de 4-uur trek in zoet verslaat.
Te weinig drinken, een tekort aan vocht kan er ook voor zorgen dat je zin hebt in iets zoets, drink eerst eens een glas water of twee voordat je iets zoets neemt.

Strooi niet met zoet

Verban zoete trek door je lichaam te voeden met onbewerkte, niet geraffineerde vullende voeding. Zodat er geen ruimte is voor lege calorieën waardoor je zoete trek zult verminderen. Door je lijf en brein niet te voeden met de snelle en lege suikers, maar te kiezen voor voeding met een hoge voedingswaarde zal je minder trek hebben in zoet. En zal je de oude Sint met zijn zoete verleidingen kunnen weerstaan. Al mag je je natuurlijk volop in zijn feestje met de cadeautjes storten.
Lekker met minder suiker.

Trakteer jezelf, probeer mijn Speculaas Marsepein taartje eens of de Kruidnootjes. Zo zelf gemaakt. Gezoet met trage lange suikers uit rijststroop. Dus met een lage GI en daardoor zonder de nare snelle suikers.

Speculaas taart - lekker zonder suiker - vegan- raw